Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Λαθρομετανάστες: Μένουν… Ελλάδα µε «διαβατήριο» ΠΑΣΟΚ

Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗ ΜΟΝΟ… ΤΟΥΡΚΩΝ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΔΕΧΤΗΚΕ!
Στην ουσία πρόκειται για τουρκικό «φράχτη», αφού, µε τη σύµφωνη γνώµη της Ελλάδας, η Τουρκία δεν θα δέχεται πίσω τους λαθροµετανάστες που περνούν στη χώρα µας από το έδαφός της. Συµφωνία επανεισδοχής η οποία για τα… επόµενα τέσσερα χρόνια δεν θα αφορά τους λαθροµετανάστες τρίτων χωρών θα υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση µε την Τουρκία. Πρόκειται στην ουσία για µια εξέλιξη που δεν δίνει λύση στο σηµερινό τεράστιο πρόβληµα της Ελλάδας και υπό αυτήν την έννοια δηµιουργεί πολλά ερωτηµατικά η αποδοχή αυτού του σχεδίου συµφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυµίζεται ότι η χώρα µας έχει υπογράψει σε διµερές επίπεδο συµφωνία επανεισδοχής µε την Τουρκία από το 2002, η οποία δεν εφαρµόστηκε µε υπαιτιότητα της Άγκυρας. Το κείµενο της κατ’ αρχήν συµφωνίας που θα τεθεί για επικύρωση στο Συµβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στις 24 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε από την Κοµισιόν στους µόνιµους αντιπροσώπους των κρατών-µελών, την Τετάρτη, ενώ από τη συζήτηση που έγινε δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές ενστάσεις και όλα δείχνουν ότι θα υιοθετηθεί τον επόµενο µήνα.

Τρία χρόνια και... 12 μήνες

Η συµφωνία μετά από επιµονή της Άγκυρας προβλέπει ότι στη διάρκεια των πρώτων τριών ετών από την εφαρµογή της δεν θα αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που εισέρχονται από την Τουρκία στην κοινοτική επικράτεια. Δηλαδή θα ισχύει µόνο για Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι δεν αποτελούν πρόβληµα για την Ελλάδα. Επιπλέον, μέχρι να τεθεί σε ισχύ η συµφωνία, δηλαδή μετά την υιοθέτηση από το Συµβούλιο, θα εξεταστεί και από την Ευρωβουλή (πολύµηνη διαδικασία), θα περάσουν ακόµη 12 μήνες, που σηµαίνει ότι για µια τετραετία δεν θα αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών. Μετά την παρέλευση της τετραετίας η Τουρκία θα πρέπει να αποδέχεται τους υπηκόους τρίτων χωρών. Όπως επισηµαίνεται στο κείµενο, όταν ο παράνοµος μετανάστης συλλαµβάνεται εντός του κράτους-µέλους σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιοµέτρων από τα τουρκικά σύνορα, τότε θα εφαρµόζεται µια διαδικασία ταχείας επανεισδοχής. Για τις άλλες περιπτώσεις το αίτηµα για απέλαση θα πρέπει να υποβάλλεται στην Τουρκία μέσα σε έξι µήνες από τη σύλληψη του παράνοµου µετανάστη και η Άγκυρα οφείλει να απαντήσει εντός 25 ηµερών.

Αίτηµα

Η Τουρκία ζήτησε επίσης και έγινε αποδεκτό, πριν ένα κράτος της Ε.Ε. της υποβάλει αίτηµα επανεισδοχής λαθροµετανάστη να εξαντλήσει το εν λόγω κράτος κάθε δυνατότητα απευθείας απέλασης στη χώρα προέλευσής του. Την κατ’ αρχήν συµφωνία επανεισδοχής χαιρέτισε χθες η αρµόδια επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλµστρομ, η οποία χαρακτήρισε το κείµενο της συµφωνίας πολύ ισορροπημένο. Εν τω µεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεµέν Μπαγίς σε οµιλία του χθες στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε και στο φράχτη που σχεδιάζει να τοποθετήσει η Ελλάδα στον Έβρο, υποστηρίζοντας ότι µε µέτρα αυτού του είδους δεν επιλύονται τα προβλήµατα. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν θα δηµιουργήσει πρόσθετα προβλήµατα, αλλά θα βοηθήσει στην καταπολέµηση των υπαρχόντων σχετικά µε τη λαθροµετανάστευση στην περιοχή.
 (Ε.Τ. 29/01/2011 - ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ)

ΜΟΝΟ Ο Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΠΡΟΟΔΟ: Το υπ. Εξωτερικών θεωρεί θετική τη συµφωνία!

«Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ θεωρεί θετική την επιτευχθείσα πρόοδο και προσβλέπει στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγµατεύσεων και των απαραίτητων νοµοθετικών διαδικασιών, προκειµένου η Συµφωνία να τεθεί σε ισχύ το συντοµότερο δυνατόν και να λειτουργήσει ως ένας επιπρόσθετος παράγοντας αποτροπής, ελέγχου και βέλτιστης διαχείρισης της αυξηµένης µεταναστευτικής πίεσης που δέχεται η χώρα µας ιδιαίτερα στα ανατολικά µας σύνορα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας µετά τη διαφαινόµενη συµφωνία επί του κειµένου µεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Ο κ. Δελαβέκουρας σηµείωσε ότι «η Ελλάδα από την αρχή τόνισε τη σηµασία της σύναψης της Συµφωνίας αυτής τόσο για τα ελληνικά συµφέροντα όσο και για το συµφέρον της Ένωσης και των κρατών-µελών της. Σύµφωνα µε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, µε τη συµφωνία αυτή η Τουρκία θα πρέπει μετά από το μεταβατικό στάδιο των 3 ετών να δέχεται όλους τους λαθροµετανάστες και µέχρι τότε θα ισχύουν οι υφιστάµενες διµερείς συµφωνίες. Ήδη την περασµένη εβδοµάδα», είπε ο κ. Δελαβέκουρας, «η Τουρκία παρέλαβε σε λιµάνι της κοντά στη Σµύρνη τους πρώτους λαθροµετανάστες και µε την υπάρχουσα διµερή συµφωνία οφείλει να δέχεται 1.000 αιτήµατα το χρόνο».
http://staratalogia.blogspot.com/2011/01/blog-post_8734.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: