Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Δέκα νέα μέτρα φωτιά και λάβρα

Μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, απολύσεις, αυξήσεις φόρων, ωρών εργασίας και αντικειμενικών
Με ένα νέο, πιο σκληρό από το υφιστάμενο, Μνημόνιο θα πληρώσουν οι Έλληνες την όποια λύση για το ελληνικό χρέος. Τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, ενώ οι... επικεφαλής έρχονται την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να υπαγορεύσουν στην ελληνική κυβέρνηση τα νέα σκληρά μέτρα της επόμενης τριετίας. Οι «λύσεις» που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι από απλή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μέχρι και την επαναγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ακόμα και το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων. Τα παραπάνω ισοδυναμούν με ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας, που θα επιφέρει σημαντική ελάφρυνση από τοκοχρεολύσια που θα πληρώσει η Ελλάδα στο μέλλον, ωστόσο θα συνοδευτεί από βαρύ λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και γενικότερα όλοι οι φορολογούμενοι. Το πακέτο μέτρων θα περιγραφεί στο λεγόμενο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο της τριετίας 2012 – 2014 και σε μέτρα που θα ληφθούν εντός του 2011. Σε ό,τι αφορά την περικοπή δαπανών, τα οδυνηρά μέτρα που... έρχονται είναι:
1 Νέες περικοπές στις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων στο όνομα της καθιέρωσης του νέου ενιαίου μισθολογίου. Οι μειώσεις στα λεγόμενα υπουργεία-μισθολογικά ρετιρέ (Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης) θα είναι από 15% έως 25%. Οι περικοπές θα είναι γενικευμένες λόγω και της περικοπής των επιδομάτων. Το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί από 1.1.2012.
2 Αύξηση των ωρών εργασίας από 7 ώρες σε 8 ώρες στον δημόσιο τομέα.
3 Περαιτέρω μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο μέσω της απόλυσης των συμβασιούχων.
4 Νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, βάσει των στοιχείων που θα προκύψουν από τις αναλογιστικές μελέτες οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
5 Κατάργηση της παροχής οικογενειακών και κοινωνικών επιδομάτων που καταβάλλει το Δημόσιο, αν τα εισοδήματα του δικαιούχου ξεπερνούν το πλαφόν που θα καθοριστεί. Ιδιαίτερα σκληρό είναι και το φορολογικό σκέλος των μέτρων, καθώς δρομολογούνται:
1 Μαζικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό συντελεστή 23% και κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα ακριτικά νησιά.
2 Αύξηση των έμμεσων φόρων (ποτά, τσιγάρα).
3 Εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, που είναι ειλημμένη απόφαση και θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2011 και θα επιφέρει αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης τουλάχιστον κατά 40%. Ανοιχτό εξάλλου είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν και οι τιμές στις βενζίνες μέσω της αύξησης του ΕΦΚ και σε συνάρτηση με την πορεία των διεθνών τιμών.
4 Σταδιακή εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών ακινήτων, με «πάγωμα» ή και μείωση αφορολόγητου ορίου του φόρου ακίνητης περιουσίας ακόμα και κάτω από τα 400.000 ευρώ.
5 Σαρωτική κατάργηση φοροαπαλλαγών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που θα επιβαρύνουν μέσω της φορολογίας εισοδήματος εκατομμύρια φορολογουμένους. Τα μέτρα ύψους 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014, τονίζει ο αναπληρωτής τομέαρχης Οικονομίας της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, έρχονται να προστεθούν στα 38 δισ. ευρώ της περιόδου 2010-2011 που έχουν οδηγήσει την Οικονομία σε βαθιά ύφεση και την κοινωνία σε απόγνωση. «Σ' αυτή την αδιέξοδη πολιτική, η κυβέρνηση ας μην αναζητά συνενόχους» υπογραμμίζει ο κ. Σταϊκούρας. (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ) (Σ.Λ.)
http://staratalogia.blogspot.com/2011/01/blog-post_4539.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: