Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

CNN: Τα σενάρια για την ελληνική οικονομία

Το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα αναλύει το CNN, επιχειρώντας να προβλέψει τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χρεοκοπία της Ελλάδος είναι αναπόφευκτη και το ερώτημα πλέον είναι τι είδους χρεοκοπία θα επιλεγεί, αν θα είναι οργανωμένη και πότε θα συμβεί. Η εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ από τους διεθνείς πιστωτές της δεν είναι αρκετή για να σώσει τη χώρα, ενώ οι αγορές εκτιμούν ότι η εκταμίευση της δόσης απλά θα καθυστερήσει μια χρεοκοπία. Μετά τα 110 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα, κατά την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης, τώρα η χώρα διαπραγματεύεται ένα δεύτερο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει την εμπλοκή των ιδιωτών. Παρά τα σκληρά μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση για να ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς της, η εξέγερση στους δρόμους είναι δεδομένη, ενώ τα οικονομικά δεδομένα εξελίχθηκαν χειρότερα από τις εκτιμήσεις. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις 23 Οκτωβρίου, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα μεγάλο σχέδιο για την αναχαίτιση της κρίσης. 
 Γιατί η Ευρώπη εξακολουθεί να στηρίζει την Ελλάδα; 
 Η χρεοκοπία ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης έχει πολιτικό και οικονομικό κόστος. Το ενιαίο νόμισμα αποτελεί την καρδιά του «ευρωπαϊκού ονείρου» και μια χρεοκοπία θα ήταν καταστροφική. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα, η κατάσταση επιδεινώνεται, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία ταλαντεύεται και κινδυνεύει να εισέλθει σε μια δεύτερη ύφεση. Βέβαια, υπάρχουν και πολιτικοί, όπως ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, που υποστηρίζει ότι μια ομαλή πτώχευση της Ελλάδας δεν είναι ταμπού. Ωστόσο, η απειλή μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τον περιορισμό του προβλήματος. Οι διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας έχουν προκαλέσει οπισθοδρομικές κινήσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, ενώ η προοπτική για τις μεγαλύτερες οικονομίες του ενιαίου μπλοκ είναι οικονομικά και πολιτικά δυσάρεστη. 
 Ποιος είναι ο σχεδιασμός της ηγεσίας της Ευρώπης; 
 Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν ότι εργάζονται σε ένα συνολικό σχέδιο γιαι την αντιεμτώπιση της κρίσης. Μετά το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, το σχέδιο αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, κατά την σύνοδο της G20. Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές ιδέες, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες και η ενίσχυση του EFSF, προτάσεις που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν κι άλλες φορές συμφωνήσει σε «μεγαλόπνοα» σχέδια που δεν απέτρεψαν τις επιθέσεις των αγορών. Για να μην κλιμακωθεί η κρίση, αυτή τη φορά, θα πρέπει το σχέδιο να διαθέτει μεγάλη δυναμική. Παρότι οι αγορές το περασμένο διάστημα αντιδρούσαν θετικά στη φημολογία, ο ενθουσιασμός έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, καθώς ορισμένοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διασκέδασαν τις προσδοκίες για ταχεία έξοδο από την κρίση. 
 Πόσο σοβαρή είναι μια χρεοκοπία; 
 Για το ζήτημα αυτό έχουν διατυπωθεί πολλες δυσοίωνες προβλέψεις. Τα περισσότερα σενάρια προβλέπουν παγκόσμιο πανικό και μεγάλες ρευστοποιήσεις στις αγορές. Μια χρεοκοπία, μπορεί να σημάνει προβλήματα για γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, που διαθέτουν μεγάλη έκθεση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναταράξεις στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα. Μάλιστα, ορισμένοι προβλέπουν ότι μια πτώχευση θα έχει ανάλογες συνέπειες με αυτές που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Επίσης, οι αγορές αναμένεται να επιτεθούν και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Οι χώρες αυτές είναι «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν» γιατί οι διασώσεις τους θα είχαν τεράστιο κόστος. 
 Θα πρέπει η Ελλάδα να βγει εκτός ευρώ; 
 Η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τις επιλογές της, ενώ η πίεση για τα οικονομικά της αυξάνεται. Αν δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει το χρέος της θα πτωχεύσει, με τεράστιες συνέπειες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν δώσει χρήματα για να προλάβουν μια χρεοκοπία, και μπορεί να συνεχίσουν να το πράττουν, εκτός αν βρεθεί μια άλλη λύση. Μπορεί η Ελλάδα όμως να βγει από το ευρώ; Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι. Πολλοί το αποκλείουν και προειδοποιούν για καταστροφικές συνέπειες, που θα πρέπει η ευρωζώνη πάση θυσία να αποφύγει. Ωστόσο η πιθανότητα αυξάνεται, όσο η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. 
 Πώς θα επηρεάσει η έξοδος από το ευρώ τους Έλληνες; 
 Μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα την απελευθερώσει από τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, και θα τη βοηθήσει να αποκτήσει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στις εξαγωγές και στον τουρισμό. Ωστόσο το τίμημα θα είναι βαρύ. Το χρέος θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ενώ οι Έλληνες θα πληρώνουν υψηλότερα ποσά για τις εισαγωγές. Επίσης, δεν αποκλείεται ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης, καθώς οι πολίτες, έχοντας να αντιμετωπίσουν χαμηλούς μισθούς και υψηλότερους φόρους, είναι πιθανόν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, κάτι που θα προκαλέσει νέο πλήγμα στη χώρα, που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ορθοποδήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: