Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Kλιμακώνονται οι πιέσεις τις οποίες δέχεται η κυβέρνηση Παπανδρέου από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Συνδικαλιστές που έχουν συνδέσει την πορεία τους με την κυβερνητική παράταξη εγκαταλείπουν «αυτό το ΠΑΣΟΚ». Άλλοι το απαρνούνται μετ’ επιτάσεως, αν και παραμένουν στις τάξεις του. Την ίδια ώρα, βουλευτές «ξεσαλώνουν» κατά του πρωθυπουργού και των υπουργών του, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να σηκώνουν το «γάντι» που τους έριξε πρόσφατα ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Αν τολμάτε, ρίξτε μας». 
Μία από τις πιο ηχηρές αποδοκιμασίες της κυβερνητικής πολιτικής από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε πρόσφατα με την αυτονόμηση της ΠΑΣΚ Αυτοδιοίκησης. Ο γραμματέας της κλαδικής οργάνωσης και πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμις Μπαλασόπουλος οδηγεί στα άκρα την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ιδίως στο μέτωπο της «καθαριότητας». Μετά από 28 χρόνια υπηρεσίας, δήλωσε ότι η ΠΑΣΚ ΟΤΑ εγκαταλείπει «το σημερινό ΠΑΣΟΚ», διαπιστώνοντας ισοπέδωση δικαιωμάτων στο «βωμό» της οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα, μίλησε για αιφνιδιασμό των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση στους παιδικούς σταθμούς (αύξηση του ωραρίου), στην καθαριότητα (εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες) και στις μετατάξεις. Παρελθόν για την κυβερνητική παράταξη αποτελεί και η ΠΑΣΚ σιδηροδρομικών, η οποία διαμηνύει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ακύρωσε βασικές αρχές του ΠΑΣΟΚ, όπως «η εθνική ανεξαρτησία και η λαϊκή κυριαρχία». 
Αντίστοιχα, από το κυβερνών κόμμα αποχώρησε και η ΠΑΣΚ Καθηγητών Βοιωτίας, ερμηνεύοντας τη συγκεκριμένη κίνηση ως στοιχειώδες δείγμα αυτοσεβασμού μπροστά στην ασκούμενη πολιτική. Παράλληλα, η ΠΑΣΚ Δικαστικών Υπαλλήλων έχει τονίσει ότι η ίδια δεν έχει πλέον «καμία σχέση με τους σημερινούς ταγούς της κομματικής ηγεσίας», καλώντας την κυβέρνηση «να αλλάξει ρότα» και «να μην προχωρήσει στην περαιτέρω πτώχευση της ελληνικής οικογένειας». Επισημαίνει δε πως δεν καλεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ανατρέψουν την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «αν είχαν το πολιτικό σθένος θα το είχαν ήδη πράξει». Αντιθέτως, η ΠΑΣΚ Δημοσίου ζητά ρητώς από τους βουλευτές της παράταξης, αν δεν αποσυρθεί το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, οι ίδιοι να το καταψηφίσουν και να «ρίξουν» την κυβέρνηση. Γενικότερα, μιλά για εκχώρηση περιφερειών στη γερμανική επιχειρηματικότητα, με κατάργηση της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας που θα δημιουργήσει γενιά εργαζομένων της τάξης των 300 ευρώ. 
 Αποχωρήσεις έχουν προηγηθεί και από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστική η παραίτηση -πριν από τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου- του πρώην υπουργού και βουλευτή του κόμματος Αντώνη Κοτσακά από το «τέως ΠΑΣΟΚ», με την επισήμανση ότι «το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ». Αντίστοιχα έπραξε και ο παλιός γενικός γραμματέας Ενημέρωσης κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Νικολάου. Προστίθεται και μια σειρά παραιτήσεων από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, όπως αυτές των γραμματέων Νομαρχιακών Επιτροπών Χανίων Γ.Χριστουλάκη, Γέρακα Λ.Γκόγκα, Ηρακλείου Μιχ.Καραδημητρίου κ.ά. Σε σχετικές επιστολές τα «αγανακτισμένα» μέλη του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν ένα κόμμα το οποίο μετατρέπεται σε νεοσυντηρητικό, προδίδοντας βασικές αρχές του. Χαρακτηρίζουν ημερομηνία - σταθμό για τη μετάλλαξη της παράταξης την ημέρα έγκρισης του Μνημονίου και σε πρώτη φάση δίνουν «ραντεβού» με τα κοινωνικά κινήματα. Ζητούμενο αποτελεί η επόμενη πολιτική «στέγη» τους, όταν μάλιστα είναι σε εξέλιξη διεργασίες που φέρονται να απαντούν στο εγχείρημα της «ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς» ή του «δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου» (βλ.ΔΗΜΑΡ, Άρμα Πολιτών). 
 Στο μεταξύ, συνδικαλιστές - σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο τέως πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος ή ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος έχει κηρύξει «πόλεμο» με την κυβέρνηση ως «θεματοφύλακας» της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν το «χαράτσι» στα ακίνητα, διατυμπανίζουν μεν την κάθετη διαφωνία τους με την ασκούμενη πολιτική, αλλά παραμένουν μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: