Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Φορολογικός «χαφιές» για όλους

Ενεργοποιούνται όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με στόχο να εισπραχθεί στην επόμενη 2ετία το θηριώδες ποσό των 12 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το μνημόνιο. Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντινου την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε εντολή να περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται δύο ιδιαίτερα σημαντικές διατάξεις:

 •Η άμεση καθιέρωση φορομπλόκου σε καταστήματα, κλινικές, νοσοκομεία και ιδιώτες (όπως για παράδειγμα οι γιατροί), με την καθιέρωση της φοροκάρτας. Θα πρόκειται για μια κάρτα στο μέγεθος της πιστωτικής, την οποία θα εφοδιαστούν όλοι οι πολίτες και με την οποία θα πραγματοποιούν (προαιρετικά στην αρχή) τις συναλλαγές τους. Στην παγίδα της φοροκάρτας εκτιμάται ότι θα πέσουν όλες οι επιχειρήσεις αλλά και κάποιοι ιδιώτες, καθώς με τη χρήση της θα ενημερώνεται άμεσα το υπουργείο Οικονομικών για τον τζίρο και τον ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσουν. Ταυτόχρονα όμως θα ελέγχονται άμεσα και οι δαπάνες ενός φορολογουμένου.
•Η άμεση απόλυση των επίορκων εφοριακών και των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ μέσα σε διάστημα ενός έως τριών μηνών αντί τεσσάρων, πέντε ετών που ίσχυε έως τώρα. Μάλιστα, θα δημιουργηθεί ένα νέο σώμα που θα εκδικάζει τις υποθέσεις χρηματισμού αντί των σημερινών υπηρεσιακών συμβουλίων προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα μεγάλων καθυστερήσεων στις απολύσεις των υπαλλήλων που συλλαμβάνονται να χρηματίζονται. «Φαινόμενα όπως αυτό με την εφοριακό που συνελήφθη το 2007 με σημαδεμένα χαρτονομίσματα στην τσέπη της και απολύθηκε το 2010 ενώ παράλληλα ελάμβανε και τον μισθό της δεν πρόκειται να ανεχτούμε. Αυτά τελείωσαν», έλεγε στο «ΘΕΜΑ» κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Εκπτωση φόρου σε όσους τη χρησιμοποιούν

Οσον αφορά τώρα στη φοροκάρτα η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις αρχές Μαρτίου, ενώ από το 2012 θα είναι υποχρεωτική για όλους, σκοπός είναι να δοθεί τέλος στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι με τις αγορές που θα κάνουν, ενώ η χρήση της θα οδηγεί σε µπόνους έκπτωσης φόρου. Η χρήση της έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το πρώτο είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να έχει άμεση εικόνα του τζίρου των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ τον οποίο θα πρέπει να αποδώσουν. Το δεύτερο είναι ότι θα ελέγχεται άμεσα και ο φορολογούμενος για τις δαπάνες που κάνει σε καθημερινή βάση. Ετσι, εάν κάποιος δηλώνει για παράδειγμα 20.000 ευρώ αλλά κάνει αγορές ύψους 15.000 στο α’ εξάμηνο του έτους, θα ελέγχεται για τα περαιτέρω.

Φοροκαρτα
Πώς θα λειτουργεί και από πού θα την προμηθευόμαστε

Στην µπροστινή όψη η φοροκάρτα θα φέρει το λογότυπο του υπουργείου Οικονοµικών και της τράπεζας που την εκδίδει, αλλά και έναν κωδικό µε 19 ψηφία. Στην πίσω όψη θα υπάρχει µια µαγνητική ταινία όπου θα αποτυπώνονται «κρυφά» το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του κατόχου. Τα στοιχεία όμως δεν θα αναγράφονται. Για την προµήθεια και την ενεργοποίησή της οι καταναλωτές θα κάνουν τρία απλά βήµατα:
1. Προµήθεια
Θα γίνεται μέσω οποιασδήποτε τράπεζας δωρεάν. Μάλιστα, οι τράπεζες επεξεργάζονται κίνητρα ανάλογα µε αυτά των πιστωτικών καρτών (π.χ. συλλογή πόντων για εκπτώσεις και δώρα) προκειµένου να δελεάσουν τους καταναλωτές να επιλέξουν την έκδοση της φοροκάρτας τους από το δικό τους δίκτυο.
2. Ενεργοποίηση
Προκειµένου να χρησιµοποιηθεί η κάρτα θα πρέπει να γίνει αντιστοίχισή της µε τον Αριθµό Φορολογικού Μητρώου του φορολογουµένου, ώστε το υπουργείο Οικονοµικών να ξέρει σε ποιον κάτοχο αντιστοιχεί, για να µπορεί στη συνέχεια να συνδέσει την αξία των αποδείξεων που έχουν καταγραφεί µε το αφορολόγητο. Η ενεργοποίηση θα µπορεί να γίνει µε δύο εναλλακτικές αλλά και µε τη βοήθεια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ο φορολογούµενους, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών Taxisnet, µπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και µε τους προσωπικούς του αριθµούς, σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργηθεί, ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του. Εναλλακτικά θα πρέπει να αποστείλει µέσω SMS από το κινητό του τηλέφωνο τόσο τον 19ψήφιο κωδικό της κάρτας όσο και τον ΑΦΜ του σε ειδικό πενταψήφιο αριθµό που θα ανακοινωθεί.
3. Χρήση
Η φοροκάρτα είναι έτοιµη για χρήση. Με κάθε συναλλαγή, είτε µε µετρητά είτε µε τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, οι φορολογούµενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηµατάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα µηχανήµατα POS που χρησιµοποιούνται και σήµερα για τις πιστωτικές κάρτες. Με το πέρασµα αυτό η συναλλαγή θα καταγράφεται από τις τράπεζες οι οποίες επί της ουσίας θα έχουν µε τον τρόπο αυτό καλύτερη ενηµέρωση για τον τζίρο των επιχειρήσεων µε τις οποίες συνεργάζονται, αλλά δεν θα έχουν καµία πληροφορία για τον φορολογούµενο που έκανε τη συναλλαγή. Θα βλέπουν ότι σε µια συγκεκριµένη ηµεροµηνία ο χρήστης µε αριθµό κάρτας Χ αγόρασε, για παράδειγµα, ένα προϊόν αξίας 50 ευρώ από τη συγκεκριµένη επιχείρηση. Στο τέλος κάθε µήνα οι τράπεζες θα δίνουν µια αναλυτική κατάσταση συναλλαγών στη ΓΓΠΣ, η οποία αφενός θα περνά τις αποδείξεις στον «λογαριασµό» αφορολογήτου του κάθε φορολογουµένου και, αφετέρου, θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευµατιών και τον ΦΠΑ που οφείλουν.
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=101622

Δεν υπάρχουν σχόλια: