Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Παγετώνες στον Αρη

Παγετώνες στον Αρη Διαστημικό σκάφος της NASA εντόπισε γιγάντιους σχηματισμούς ηλικίας 200 εκατ. ετών, που αποδεικνύουν τη ραγδαία κλιματική αλλαγή στον Κόκκινο Πλανήτη «E» 21/11 Εκατοντάδες πελώριους παγετώνες, κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, στην ανατολική λεκάνη «Ελλάς» του νότιου ημισφαιρίου, εντόπισε το εξερευνητικό διαστημικό σκάφος της ΝΑΣΑ, «Μars Reconnaissance Οrbiter». Μάλιστα, ένας από αυτούς είναι τριπλάσιος σε μέγεθος από το Λος Αντζελες, ενώ το πάχος του φθάνει κατά τόπους τα 800 μέτρα!
Αξιωματούχοι της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας επισημαίνουν ότι, οι τεράστιοι θαμμένοι παγετώνες, ηλικίας 200 εκατ. ετών και πάχους σχεδόν ενός χιλιομέτρου, αποτελούν την πιο δραματική απόδειξη για κλιματική αλλαγή στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο επικεφαλής της μελέτης, Τζον Χολτ, τονίζει πως, αν οι νεοανακαλυφθέντες παγετώνες προστεθούν σε αυτούς που έχουν εντοπιστεί στον βόρειο πόλο του Αρη, τότε, ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο απόθεμα παγωμένο νερού μετά τους πάγους της Αρκτικής! Οι τεράστιοι παγετώνες μπορεί να είναι τα απομεινάρια τεράστιων εκτάσεων πάγου που σκέπαζαν τον πλανήτη σε παλαιότερη εποχή παγετώνων. Δημοσιεύματα της επιστημονικής επιθεώρησης «Νιου Σάιεντιστ», που επικαλούνται εκτιμήσεις ειδικών, αναφέρουν ότι οι παγετώνες περιέχουν 20 χιλιάδες κυβικά χιλιόμετρα παγωμένου νερού, αρκετά για να σκεπάσουν όλο τον πλανήτη μ ένα στρώμα νερού πάχους 20 εκατοστών. Οι παγετώνες αυτοί μοιάζουν με τους αντίστοιχους της Ανταρκτικής και πιθανότατα κρύβουν γενετικά κατάλοιπα αρχαίας μικροβιακής ζωής καθώς και φυσαλίδες αέρα που θα ρίξουν φως στη σύνθεση της ατμόσφαιρας του Αρη στο παρελθόν, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας, γεωλόγος Τζέιμς Χιντ του Πανεπιστημίου Μπράουν. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει νερό μόνο στους δύο πόλους του Αρη, αλλά οι νεοανακαλυφθέντες παγετώνες βρίσκονται σε ενδιάμεσα γεωγραφικά πλάτη ( 35 - 60 μοιρών), τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο.
Σύμφωνα με τον γεωλόγο Τζον Χολτ, γεωφυσικό του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι παγετώνες αποτελούν την πιο δραματική απόδειξη για κλιματική αλλαγή στον Αρη, πιθανώς λόγω μεταβολών στην κλίση του άξονά του, οι οποίες προκαλούν τις εποχές των παγετώνων και στη Γη. Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Χιντ πιστεύει ότι, επειδή ο Κόκκινος Πλανήτης δεν διαθέτει κάποιο μεγάλο δορυφόρο που να μπορεί να τον σταθεροποιήσει, πιθανότατα ταλαντεύεται δραματικά περίπου κάθε 120 χιλιάδες χρόνια. Για τον Τζον Χολτ, τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα νερού στον Αρη πέρα από τους πόλους του, μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη είτε ως πόσιμο νερό είτε ως καύσιμη ύλη για τους πυραύλους. ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗmina@pegasus.gr http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&tag=8400&pubid=1888886

Δεν υπάρχουν σχόλια: